Overslaan en naar de inhoud gaan

Interview Ugur Özcan & Hen Jan Kamsteeg over hun boek ‘Inclusief leiderschap'

Kunnen jullie jezelf kort introduceren?

Ugur Özcan werkte de afgelopen acht jaar in diverse functies binnen Rabobank, onder meer als directeur van diverse lokale banken. Daarvoor vervulde hij functies bij onder meer Ratiopharm en Siemens. Ugur studeerde International Economics en International Finance aan de Universiteit van Amsterdam.

Henk Jan Kamsteeg is eigenaar van het trainingsbureau Proistamenos. Zijn specialisaties zijn dienend leiderschap en storytelling. Eerder schreef hij o.a. de boeken ‘Dienend Leiderschap’, ‘De kracht van het compliment’, ‘Pure Winst’ en ‘Spreken met passie’.

Persoonlijke mission statement van Henk Jan is een positieve impact te hebben in de levens van anderen, waarbij hij gelooft in de kracht van dienend leiderschap en storytelling.

Waarom dit boek?

Dit is tweeledig: enerzijds geloven wij dat gaan voor een diverse en inclusieve organisatie een natuurlijk gevolg zou moeten zijn van dienend leiderschap. Ieder mens verdient een echte kans zijn of haar gaven en talenten in te kunnen zetten en gehoord te worden.

Anderzijds geloven wij ook dat bedrijven en organisaties die niet achter de feiten willen aanlopen, op de lange termijn winnen bij diversiteit en inclusie. Er is dus inclusief leiderschap nodig om niet alleen mee te kunnen blijven doen, maar ook om te blijven groeien.

Wat is jullie eigen ervaring met diversiteit & inclusie binnen bedrijven?

Die is heel divers. We kennen de positieve voorbeelden, maar hebben ook aan den lijve ondervonden hoe het mis kan gaan. Ook realiseren wij ons vanuit de praktijk dat gaan voor een divers en inclusief team lang niet altijd over rozen gaat, In tegenstelling. Dit beschrijven we ook in ons boek, waarin de hoofdpersonage (‘Inclusief leiderschap’ is in romanvorm geschreven) tegen de nodige herkenbare obstakels oploopt. Een voorbeeld hiervan is dat mensen met verschillende culturele achtergronden en met verschillende waarden elkaar niet direct zullen begrijpen en dus hun best zullen moeten doen de ander te leren kennen en juist van elkaars verschillen gebruik te maken.

Waarom is inclusie binnen organisaties zo belangrijk?

Omdat ieder zichzelf respecterend bedrijf of organisatie gewoon niet meer anders kan. We geloven echt dat dit ook een hartszaak is. Ben ik echt bereid iedereen een eerlijke kans te geven, ongedacht geslacht, achtergrond, religie, geaardheid, validiteit, etcetera?

Hoe staan jullie tegenover streefcijfers en het vrouwenquotum?

 Het is jammer dat het soms noodzakelijk is. Dus liever niet, maar de praktijk wijst uit dat een quotum als die stok achter de deur moet dienen.

Wie moet dit boek zeker lezen & waarom?

 Iedereen die dienend leiderschap in de praktijk handen en voeten wil geven.  Maar liefst dus alle leidinggevenden, ongeacht hun positie binnen het bedrijf of organisatie. Want iedereen kan vanuit zijn plek positief verschil maken. En nogmaals: we geloven echt dat iedereen hier ook de vruchten van zal plukken. De organisatie, de medewerkers, de samenleving.

‘Inclusief Leiderschap’, geschreven door Ugur Özcan en Henk Jan Kamsteeg, is nu verkrijgbaar.

Bestel hier het boek

Deel dit artikel: