Overslaan en naar de inhoud gaan

2020 Global Board Diversity Tracker

De 2020 Global Board Diversity Tracker :Who’s Really On Board? van Egon Zehnder, waarin wereldwijd wordt gemeten hoe het staat met diversity in de boardroom, laat zien dat ondanks de toegenomen aandacht voor diversity er nog onvoldoende progressie is.

In het rapport van dit jaar werden gegevens geanalyseerd van 1.685 bedrijven in 44 landen met een gecombineerde marktkapitalisatie van meer dan $ 48 biljoen. Conclusie is dat er weliswaar vooruitgang is op het gebied van genderdiversiteit, maar dat het tempo van verandering te gering is. Zo is wereldwijd van alle bestuursleden 23,3% vrouw (20,4% in 2018). Het percentage vrouwelijke CEO’s is slechts 2,1% (1,5% in 2018). Culturele diversiteit, voor zover het gemeten mag worden, is helemaal miniem.  

“Bestuurders hebben de macht om het bestuur te moderniseren met een paar gewaagde stappen. Verandering ligt binnen handbereik.”

Jill Ader,  voorzitter Egon Zehnde

Juist in deze tijd van sociale onrust, de toegenomen druk van shareholders, consumenten, werknemers en activisten, steeds meer onderzoek dat diversiteit koppelt aan een betere performance, is het cruciaal dat boards juist dit moment pakken om meer progressie te laten zien op het gebied van gender diversiteit, maar ook breder zoals culturele diversiteit!

In het rapport komt ook naar voren wat we kunnen leren van CEO’s en besturen die reeds een diverse high performing team hebben gebouwd. En wat leiders vandaag kunnen doen om hun boards diverser en inclusiever te maken, met een aantal aanbevelingen hoe je dit proces kan versnellen:

  • champion change from the top
  • inclusion matters
  • power through numbers
  • pick for potential
  • expand the network

 

Egon Zehnder is een van 's werelds meest vooraanstaande adviesbureau’s op het gebied van leiderschap, met één doel: mensen en organisaties helpen transformeren. Egon Zehnder in Nederland heeft zowel de Charter als de Executive Search Code van Talent naar de Top ondertekend.

Download via onderstaande knop het rapport

Deel dit artikel: