Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam, Capital C, maandag 8 maart 2021

Maandag 8 maart 2021, internationale vrouwendag. Traditiegetrouw brengt Talent naar de Top bestuurders uit het netwerk bij elkaar op de prachtige locatie Sofitel Legend The Grand in Amsterdam voor het Topontbijt. Een live bijeenkomst kon deze keer niet, maar een stevige online discussie des te meer. 

Daarom organiseerde Talent naar de Top dit jaar de 11e editie van het “Topontbijt” middels een livestream. Zonder ontbijt, maar mét de prikkelende stelling :

Is Nederland klaar voor de eerste vrouwelijke minister-president?

Een vraag die meteen de tongen los maakt, want is het niet hopeloos ouderwets dat we ons deze vraag in 2021 nog moeten stellen?

“Alleen de vraag stellen is al zondig, zou ik willen vaststellen. Natuurlijk.”

Ed Nijpels,  (over de stelling)

Kennelijk niet. Want Nederland heeft alleen nog maar mannelijke premiers gehad, terwijl we in de landen om ons heen ook zien dat het anders kan. Nederland loopt achter, hoe gaan we dat veranderen? In de aanloop naar de verkiezingen, met een recordaantal vrouwelijke lijsttrekkers, legden wij onze gasten deze stelling voor. Het werd een verrassende, snelle en vooral leuke discussie.

Jeroen Smit ging online in gesprek met minister Ingrid van Engelshoven & Mariëtte Hamer over het vrouwenquotum en streefcijfers en wat de belangrijke rol hierin is van partijen als Talent naar de Top. Daarnaast ontving hij Mariëtte Turkenburg, Mildred Roethof, Willem Sijthof, Ed Nijpels & Hanne van Aart live in de studio over de rol van de media én politiek en de vraag waarom vrouwen ook vooral ‘nice’ moeten zijn.

Willem Sijthoff spreekt uit eigen ervaring als hij overtuigend zegt dat diverse teams gewoon beter werken.

“Op het moment dat die vrouwen daar zitten denk je de volgende keer: misschien had ik het zelf ook moeten lezen.”

Willem Sijthoff

Wat betreft Mildred Roethof valt er ook nog heel wat winst te behalen als het gaat om de vertegenwoordiging van vrouwen in de media “Vergis je niet wat framing ook doet”.

En stel dát die eerste vrouwelijke minister president er komt, dan geeft Hanne van Aart graag nog een goed advies mee: “Ben vooral jezelf en omarm het feit dat je de eerste vrouwelijke minister-president bent. Want het is zo ongelooflijk belangrijk voor alle vrouwen en meisjes in Nederland.”

Onze voorzitter Mariëtte Turkenburg heeft nog geen antwoord op de vraag of Nederland klaar is voor de eerste vrouwelijke minister president, maar dat Nederland het verdient staat vast. Zij sluit het Topontbijt af met een advies aan alle mannen in de politiek:

“Help die eerste vrouw, baan de weg voor ze want daarmee kan het succes tot stand komen en dat is dan ook jullie succes.”

Mariëtte Turkenburg,  Voorzitter Talent naar de Top

Deel dit artikel: