Overslaan en naar de inhoud gaan

In het nieuws: Zeven vragen over kersverse Stichting Aletta Jacobs Noord-Nederland

Nieuwsbericht

Honderdveertig jaar geleden ontving Aletta Jacobs haar bul. Honderd jaar geleden kregen vrouwen kiesrecht. En toch worden vrouwen anno 2019 nog steeds anders behandeld dan mannen. Vijf vrouwen uit Noord-Nederland zijn daar klaar mee en komen in actie.

Hoi Jorien Bakker! Vertel, wie zijn jullie?

„Wij zijn een groep van vijf dames (Jellie Tiemersma, Xandra Groenewold, Mare Riemersma, Henniëlle Dam en Jorien Bakker) die elkaar op professioneel gebied hebben leren kennen. We winden ons al jaren op over het gebrek aan diversiteit in de brede zin van het woord in de top van het bedrijfsleven. Daarom hebben we vorig jaar het Aletta Jacobscongres georganiseerd en het Aletta Jacobs Manifest opgesteld. Dat is door ruim vijftig personen vanuit het onderwijs, bedrijfsleven, politiek en bestuur ondertekend.”

En dat was nog maar het begin. Nu gaan jullie een stapje verder, toch?

„Ja, vrijdag hebben we officieel de Stichting Aletta Jacobs Noord Nederland opgericht. Met de stichting willen we de diversiteit hier in Noord Nederland verder aanjagen.”

Is dat nog nodig?

„Absoluut. Nog steeds zie je dat in de top van het bedrijfsleven en bestuurlijk Noord Nederland voornamelijk oudere witte mannen de dienst uit maken. En dat terwijl er net zoveel mannen als vrouwen op de aardbol rondlopen. Dat moet anders. Hier in het noorden van Nederland lopen we bovendien achter op het westen van het land als je kijkt naar diversiteit. Toegegeven, na de gemeenteraadsverkiezingen zitten er iets meer vrouwen in de gemeenteraden. Maar het zijn er nog steeds te weinig.”

Ik hoor soms in mijn vriendenkring dat die topvrouwen er misschien gewoon niet zijn. Is dat zo?

„Dat is het meest gehoorde argument op dit gebied en het is echt je reinste kul. Dat is ook uit onderzoek gebleken. Voor congressen, media en besturen zijn voldoende vrouwen beschikbaar.”

Wat gaan jullie als stichting concreet doen?

„We gaan de organisaties die het manifest hebben ondertekend achter de broek aan zitten en we willen dat meer organisaties zich bij ons aansluiten. We willen netwerken, verbinden, adviseren en activiteiten organiseren. We willen bovendien onderzoek doen naar diversiteit zodat we meer inzicht krijgen op dat gebied. Dit jaar is het honderd jaar geleden dat vrouwen kiesrecht kregen, in dat kader willen we ook van ons laten horen. We weten nog niet precies hoe.”

Richten jullie je alleen op diversiteit op het gebied van mannen en vrouwen, of is het meer dan dat?

„Veel meer dan dat. We maken ons ook hard voor diversiteit op het gebied van culturele achtergrond, geaardheid, leeftijd en mensen met een beperking.

Een beetje flauw, maar jullie zijn als bestuur ook niet heel divers toch? Vijf blanke blonde vrouwen

„Volgens mij zijn er twee bij die hun haar verven. Maar zonder gekheid, daar gaan we zeker iets aan doen. En dan hoop ik dat de volgende keer een mannelijke collega van je een artikel over de stichting schrijft.”

 

Bronvermelding.

Jellie Tiemersma, Xandra Groenewold, Mare Riemersma, Henniëlle Dam en Jorien Bakker

Deel dit artikel: