Overslaan en naar de inhoud gaan

Interview met Barbara Jongerden (Executive Director External & Legal Affairs bij VodafoneZiggo)

Op woensdag 24 maart organiseren we een intervisie bijeenkomst voor alle coachees van de jaargangen 2020 en 2021 die deelnemen aan ons het Boardroom coaching programma met als doel ervaringen te delen en te leren van elkaar. De aftrap van deze bijeenkomst wordt gedaan door Boardroom Coach Barbara Jongerden. Zij deelt haar persoonlijke verhaal  over cruciale momenten in haar loopbaan, de impact hiervan en lessons learned. Zij zal afsluiten met een aantal persoonlijke tips.

In de aanloop naar deze bijeenkomst, maakten wij nader kennis. Lees hieronder het interview.

Over Barbara

Barbara (1975) is getrouwd met Joost en zij wonen samen met hun 3 katten in de buurt van Hilversum. Sporten is een belangrijk onderdeel van haar leven (dit doet ze bijna dagelijks) en de omgeving waarin ze wonen leent zicht uitstekend voor een rondje hardlopen of wandelen.

Barbara studeerde Rechten aan de Universiteit Utrecht. In 1999 startte Barbara haar carrière bij PWC als jurist waar ze zich bezig hield met overnames en herstructureringen. Vervolgens werkte in diverse rollen bij Corporate Express (nu Staples) & Liberty Global. Tot ze in 2012 als hoofd Legal Affairs bij Vodafone Nederland terecht kwam.

Barbara vertelt dat ze zelf destijds niet had verwacht dat ze deze rol zou krijgen en dat ze veel te danken heeft aan haar toenmalige directeur.  Zij geloofde in haar talenten daar waar ze zelf nog twijfelde. Zij verkoos haar boven 2 andere interne kandidaten. Dit gaf een enorme boost aan haar carrière en zelfvertrouwen. Het belang van iemand die in je gelooft is een belangrijke drijfveer om nu zelf coach te zijn, zoals in het BrC programma van TndT.   Na 2 jaar groeide Barbara door naar de positie van Director Corporate Affairs & Strategy en een paar jaar later vervolgde ze een vergelijkbare positie binnen het fusiebedrijf VodafoneZiggo.

Wat zijn je belangrijkste drijfveren?

“Wat ik heel belangrijk vind, is dat werk niet eentonig is. Ik heb altijd uitdagingen nodig en dat vind ik hier”. Barbara hecht ook veel waarde aan haar team “Ik heb een fijn team, wat ik zelf mocht samenstellen en dat goed loopt, waarin we samen lol hebben én kwaliteit houden. Als die elementen er niet zijn, is het voor mij tijd om verder te gaan”.

Waar ben je trots op?

Ik durf mezelf echt kwetsbaar op te stellen. Ik durf te laten zien dat ik ook niet alles weet en ga dan niet doen alsof. Door je kwetsbaarheid te laten zien, kom je juist krachtig over.

“Door je kwetsbaarheid te laten zien, kom je juist krachtig over”

Barbara Jongerden,  Executive Director External & Legal Affairs bij VodafoneZiggo

Wat is je grootste dilemma?

Net als iedereen worstel ik met de verhouding tussen werk & privé. Er zijn zoveel dingen die ik leuk vind om te doen en wil blijven doen. Uiteindelijk draait het om bewuste keuzes maken, af en toe heel hard werken kan, maar er moet ook tijd zijn voor andere dingen.

Je hebt je aangemeld als coach voor ons Boardroom coaching programma. Wat is je motivatie hiervoor?

Voor mezelf lijken de ervaringen die ik heb gehad niet zo bijzonder, maar ik merk dat anderen mij zien als een rolmodel. Hierdoor weet ik hoe belangrijk het is om deze ervaringen te delen. Ik zie dat ze impact hebben, ik anderen hiermee kan inspireren en verder kan helpen. Ik vind het ook erg leuk om anderen te coachen.

Zelf heeft Barbara net kennis mogen maken met haar coachee en ze ervaarde direct dat er sprake was van een goede klik. Barbara over het Boardroom coaching programma van Talent naar de Top: “Ik vind het heel knap hoe jullie de juiste match weten te maken”.

 

“Ik vind het heel knap hoe jullie de juiste match weten te maken”

Barbara Jongerden,  Executive Director External & Legal Affairs bij VodafoneZiggo

Wat is de belangrijkste les uit je carrière

Ik heb geleerd dat ik snel beslissingen kan nemen en ik snel kan inschatten wat het juiste is om te doen. Ik zie dat mensen vaak lang bezig zijn om zichzelf ervan te overtuigen dat ze de juiste beslissing nemen en gaan ze twijfelen. Mijn les is: “Als je een beslissing hebt genomen, blijf daar dan bij, vertrouw op je eigen inschattingsvermogen, dit is vaak juist.

“Als je een beslissing hebt genomen, blijf daar dan bij”

Barbara Jongerden,  Executive Director External & Legal Affairs bij VodafoneZiggo

Wat betekenen diversiteit en inclusie voor jou?

Mijn ervaring is dat je met een divers team verder komt, ik vind het daarom belangrijk om voor een bedrijf te werken waar iedereen het gevoel heeft een volwaardig onderdeel van een team of organisatie te zijn, zonder dat dit te geforceerd is. Ik ben er niet dagelijks mee bezig, maar er moet wel steeds een focus op zijn, anders gaat het veel te langzaam.

“Er moet een focus zijn op Diversiteit en Inclusie, anders gaat het veel te langzaam”

Barbara Jongerden,  Executive Director External & Legal Affairs bij VodafoneZiggo

Deel dit artikel: