Overslaan en naar de inhoud gaan

Cross Mentoring Slotevent 2022

Afgelopen vrijdag waren wij te gast bij Randstad Group Nederland in Diemen voor het jaarlijkse slotevent van ons eigen Cross Mentoring programma. Dit jaar deden maar liefst 350 deelnemers mee, 175 mentoren en 175 mentees. We kijken terug op een enorm succesvol en inspirerend jaar waarin we elkaar gelukkig ook weer regelmatig live mochten ontmoeten.

Psychologische veiligheid

De dag stond vooral in het teken van “psychologische veiligheid”. Met keynotes van Dominique Hermans, CEO Randstad Group Nederland en Harry Piekema, trainingsacteur, oa bekend van de Albert Heijn reclames en Expeditie Robinson 2022.

Dominique vertelde een heel persoonlijk verhaal over hoe zij naar leiderschap kijkt. Ze is geen directieve leider, maar stelt vragen en geeft ruimte. Hoe de mensen in haar team tot bepaalde besluiten komen en welke overwegingen daaraan ten grondslag liggen. Deze onderzoekende leiderschapsstijl was vrij nieuw voor de Nederlandse collega’s van Randstad toen zij 8 jaar geleden uit Vlaanderen hier neerstreek. “Je krijgt betaald om knopen te haken, niet om vragen te stellen!”, werd haar gezegd. Toch hield ze vol, en bleef ze trouw aan zichzelf. Haar motto: wees bescheiden en durf aan je eigen oordeel te twijfelen.

“Wees bescheiden en durf aan je eigen oordeel te twijfelen”

Dominique Hermans,  CEO Randstad Group Nederland

Dominique Hermans

De kracht van non-verbale communicatie

Harry Piekema volgde haar op en legde de zaal uit wat de kracht is van non-verbale communicatie en hoe die weg is gevallen in Corona-tijd. Hij gaf concrete tips: kijk recht in de camera als je een belangrijk punt wilt maken, dan heeft de ontvanger het idee dat je hen in de ogen aankijkt.

In bredere zin onderzocht hij met het publiek hoe je zelf kunt bijdragen aan je eigen veiligheid op de werkvloer. Hij maakte onderscheid tussen communiceren vanuit je hoofd, je onderbuik en: je Solar Plexus. Het punt onder je ribbenkast waar je drive, je ego, vandaan komt. Jouw vuur. Hij raadt aan met die gelaagdheid te spelen en op te passen af te zakken naar de meer emotionele zone lager in je lichaam als de ander daar niet voor openstaat. Als de ontvanger daar misschien misbruik van maakt.

Word je toch emotioneel? Ondertitel het dan, beschrijf wat er met je gebeurt. Zo kruip je terug omhoog en kom je weer in je hoofd. Je denkt dan hardop na over wat je voelt. Op die manier krijg je jezelf onder controle. Realiseer je dat een door mannen gedomineerde cultuur niet gewend is om zo af te zakken. Men wil misschien wel met je mee, maar niet iedereen is daartoe in staat. Daar zit een discrepantie, een ongemak, tussen de emotionele ontwikkeling van de man en de vrouw.

Hij stuurde iedereen naar huis met de opdracht: vraag jezelf ’s ochtends af, wat doe ik vandaag aan? Met welke intentie intervenieer ik? Hoe emotioneel wil ik worden bij de mensen die ik ontmoet?

De kracht van non verbale communicatie

Meest Memorabele Mentor 2022

Ieder jaar wordt door een vakkundige jury een prijs uitgereikt aan de Meest Memorabele Mentor. Voor 2022 ging Frank Dijkgraaf (Manager Operational Risk Management bij LVNL) er met de prijs vandoor!

 

Lees meer

Deel dit artikel: